Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2007

Πώς ο άνθρωπος πούλησε τη δροσιά για ένα μήλο


«Η κόλαση είναι ψυχρή επειδή συμβολίζει την απόσταση της αμαρτίας από τη θαλπωρή που προσφέρει ο δρόμος του Θεού» ισχυρίζονται μερικοί θεολόγοι.
Όμως, το αλάνθαστο λαϊκό αισθητήριο τους διαψεύδει: «η κόλαση είναι φωτιά, είναι ζέστη, είναι Αθήνα χωρίς κλιματισμό, είναι Ομόνοια περιμένοντας το μετρό».
Σίγουρα έχουν δίκιο. Ουδέναν έχω ακούσει να λέει «κόλαση» όταν κάνει πολύ κρύο.
Αυτή η λέξη ταιριάζει γάντι σε περιπτώσεις όπως αυτή που διανύουμε.
Ιδρώνεις, γλαρώνεις, καταρρέεις μέσα σ’ ένα λουτρό εκτυφλωτικού ήλιου, την ίδια στιγμή που είσαι υποχρεωμένος να δουλεύεις κι από πάνω.
Ο ήλιος όταν δεν είναι ντάλα, κρυφογελάει πίσω από τα βουνά με την κασκαρίκα που οργάνωσε το καταμεσήμερο.
Προθέρμανε τον αστικό φούρνο που θα σε ψήσει.
Το βράδυ θερίζεις τη φωτιά που έσπειρε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λαγοκοιμάσαι και ξυπνάς κάθιδρος, προσπαθώντας να σβήσεις το πυρ πίνοντας νερό και το μόνο που κατορθώνεις είναι να τουμπανιάζεις σαν βάτραχος.
Η πνευματική σου κατάσταση είναι επιεικώς ληθαργική και ο νους εργάζεται στο ρελαντί σαν τις μηχανές των αυτοκινήτων που κολήσανε στην κίνηση.
Κάθε μετακίνηση σού υπενθυμίζει την τεράστια πατάτα που διέπραξε ο λαχανοκέφαλος Αδάμ όταν έφαγε το ρημαδομήλο που του πάσαρε η τσούγδω η Εύα.
Πρέπει να είναι το ακριβότερο μήλο που πουλήθηκε ποτέ!
Αντίτιμο ήταν ο αιώνιος βασανισμός μας και υποτίθεται πως λάβαμε (όταν το χωνέψαμε) τη γνώση του καλού και του κακού.
Μετά τη γνώση ήλθε η τηλεόραση.
Μας έπιασε κώτσους ο όφις ο αρχαίος, κατάπτυστη αισχροκέρδεια και δεν βρέθηκε ένας Τσιαμτσίκας ή ένας Ευαγγελάτος να τον καταγγείλει.
Κι ύστερα σου λένε να μην χρησιμοποιείς το κλιματιστικό λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου ετσετερά, ετσετερά.
Ναι, κάνε τον οικολόγο παληκάρι μου για να δροσίζονται οι άλλοι.
Κι αν ψηθείς από τη μια πλευρά να μας το πεις να σε γυρίσουμε κι απ’ την άλλη.

7 σχόλια:

Theodore είπε...

Εγω θα λεω οτι για ο,τι στραβο συμβαινει, το χειροτερο ρολο. τον παιζουν οι δημοσιογραφοι.
Οταν ξεκινησαν να γινονται τα αυθαιρετα, αντι να ξεσκισουν το θεμα και να βγαλουν στη σεντρα τους πολιτικους, επωνυμα, ωστε να στρεψουν τον υγιη κοσμο, εναντιον τους, εκαναν το κοροιδο και το αφηναν να πεςρναει στο ντουκου, γιατι πιστευαν και σωστα οπως απεδειχθη, οτι οι νομιμοι, ειναι τα προβατα, που δε μιλανε, που δε φωναζουν, που δε δημιουργουν φασαριες, ενω οι παρανομοι, που καινε δαση, που καταπατουν κρατικη γη και φωναζουν και απειλουν και γι αυτο τους βγαζουν και στα "μεσα" για να διαφημιζουν τα κατορθωματα τους. (Και οι αλλοι, να κανουν τηλεθεαση).
Ειναι γνωστος εκεινος ο προεδρος του σωματιου αυθαιρετουχων, που βγαινει καθε τρεις και λιγο στο "γυαλι" και κραυγαζει και ζηταει να τους κανουμε και αδριαντα για ττο κατορθωμα τους.
Οταν καποιες φορες, τα καιομενα δαση, καινε μαζι και αυθαιρετα κτισματα, γιατι βεβαια, οι αλλοι, που δεν εχουν χτισει, βαζουν φωτια, για να χτισουν κι αυτοι, οι δημοσιογραφοι κλαινε γοερα, για "τις περιουσιες" που καιγονται, ενω ειναι φως φαναρι, οτι αυτα τα σπιτια, που ειναι μες το δασος, κακως ηταν και καλως καηκαν. Και πιεζουν το κρατος, να τους δωσει και αποζημιωση για το καμμενο.
Οταν απο την αλλη μερια, η ΔΕΗ, προσπαθει να δωσει οδηγιες για το τι να κανουμε κατα τις ημερες του καυσωνα, ωστε να μην αντιμετωπισουμε προβληματα με το ρευμα, αντι να δωσουν την ειδηση, και να την προβαλουν, ωστε να πιασει τοπο, προσπαθουν να κανουν πνευμα και τελικα, η ειδηση, δεν εμπεδωνεται απο τον κοσμο, που και δεν εχει και το υψηλοτερο IQ, αλλα και ειναι φυσει φιλυποπτος και τελικα εχουμε προβληματα συνηθως.
Δηλαδη τελικα, ειμαστε στο ελεος μερικων ανθρωπων, εν πολλοις αγραμματων, πραγμα που γινεται εμφανες οταν μιλανε, γιατι δεν υπαρχει ο αρχισυντακτης να διορθωσει τα κειμενα και για να εξασφαλισουν καποια ακροματικοτητα, γλειφουν αβερτα, ο,τι χειροτερο υπαρχει, ωστε τελικα, βοηθουντων και των πολιτικαντηδων, να διαλυσουν τα παντα.
Η πλακα ειναι, οτι τελικα, ξεφτιλιζονται μεταξυ τους, οπως προχτες, που βριζοντουσαν μεταξυ τους Αυτιας, Οικονομεας, και αλλοι, για το ποιος ειναι ο πιο αντιδεοντολογικος. Τι να σας πω. Πολυ το φχαριστηθηκα.
Το ζητημα βεναια ειναι, τι θα γινει τελικα. Ξερω γω! Θα βουλιαζουμε συνεχεια μεχρι να πιασουμε πατο.
Παντως οι δημοσιογραφοι, δεν προκειται να βοηθησουν να βγουμε απο τη λασπη.
Τheodore.

Stefanos είπε...

Ρε γαμώτο δεν κερδίζω με τίποτα το Ζεμπέκικο.. Και έχω λιώσει και στη ζέστη..
αντε να απολυθούμε να πάμε για κανα μπάνιο :)
ο γνωστός φαντάρος
υ.γ : Βρήκα τον γαλονά που σας ακούει. Και είναι και φανατικός.. την παραλλαγή μου μέσα..

Ανώνυμος είπε...

Και το φίδι διαπλεκόμενο ήταν παληκάρια... Έστηνε οφσορ εταιρεία για εμπόριο μήλων και δεν είχε πελάτες... Τουλάχιστον στον πάτο (που λέει ο αγαπητός Theodore) είναι δροσερα. Τότε δεν θα χρειάζονται τα κλιματιστικά, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα και αυτοί που μας έστειλαν στον πάτο θα μπορούν με την άνεσή τους πλέον να δροσίζονται τις ώρες "αιχμής". Σημειωτέον οι ώρες αιχμής κάθε χρόνο αυξάνονται. Φέτος είναι 11-3 του χρόνου θα είναι 8 το πρωί με 8 το απόγευμα. Ρε μπας και πρέπει να βρούμε καμια σπηλιά να μείνουμε για να μπορούν οι 300 να έχουν κλιματισμό στα γραφεία τους;

Ανώνυμος είπε...

pali apo ton ftoxo zhtane na kanei oikonomia gmt :(
o ftoxos na kanei oikonomia sto reyma(oi vilares sthn ekalh na exoun ola ta fwta anamena na fenetai h xlida)
o ftoxos na kanei oikonomia sto nero(mia fora thn hmera mpanio me thn zesth ayth gia na mporoun oi plousioi sthn ekalh na gemizoun tis pisines tous)
o ftoxos na kanei oikonomia sta kaysima( gia na mporei o fragatos na kanei ton diaplou tou sarwnikou me thn koterara tou kia na petagete sto londino me to lear jet tou na kanei ta pswniatou)
mia zwh o ftoxos 8a thn plhrwnei se ayton ton planhth....
GIATI gmt?
yg: den eimai komounisths...mpatirhs eimai :)

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Βρίσκουν και τα κάνουν. Αν αρχίσουν τα παλιά καλά, τα... άλλα κόλπα, θα σταματήσουν για λίγο. Μετά θα ξεθαρρέψουν μέχρι να αρχίσουν εκ νέου τα παλιά καλά, τα... άλλα κόλπα. Η ζωή μας κύκλους κάνει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ καλό κείμενο. Μπράβο σας.

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί αγαπητοί μου να θυμώσουμε στο συμπαθέστατο κατά τα άλλα πρώτο ζεύγος και να μην θυμώσουμε με τον Θεό που φέρθηκε ως τριτοκοσμικός κατασκευαστής και αντί για ένα ζεύγος Made ib Eden έφτιαξε ένα ζεύγος Made in Malaysi με brain ανταλακτικά που έληξαν πριν καν λήξει η εγγύηση; Λέω τώρα εγώ με το φτωχό Λόρδικό μου μυαλό....