Παρασκευή, Μαΐου 23, 2008

Ο Ron Bushy στους Αδιάβροχους


Το τάξαμε εχθές, το πράξαμε σήμερα. Ακολουθεί η συνέντευξη με τον πρώτο (και καλύτερο) ντράμερ των Iron Butterfly, τον Ron Bushy. Σημειωτέον πως μεταδόθηκε σήμερα στην εκπομπή μας και αποτέλεσε σπουδαίο δώρο τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους ακροατές μια και ο ΑΝΤΕΝΝΑ Radio 97.2 συμπληρώνει σήμερα 20 χρόνια ζωής. Χρόνια πολλά!

1. 40 χρόνια υπηρετείτε το χαρντ ροκ. Νιώθετε περισσότερο σαν βετεράνος ή διατηρείτε τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου;

RM: Ναι. Διατηρώ ακόμα τον ενθουσιασμό μου. Είμαι ο Ρον Μπούσι από τους Άιρον Μπάτερφλαϊ, ο πρώτος ντράμερ.

2. Μπορείτε να μας πείτε την αληθινή ιστορία του κομματιού ΙN A GADDA DA VIDA; Ποιος ήταν ο αρχικός του τίτλος;

Ο αρχικός τίτλος ήταν In the Garden of Eden. Τι συνέβη; Εγώ βοηθούσα το συγκρότημα οικονομικά με χρήματα που έβγαζα δουλεύοντας σε πιτσαρία. Ένα βράδυ ήρθα αργά σπίτι. Ζούσαμε στο Λόρελ Κάνιον. Ο Νταγκ Ίνγκλ ήταν σπίτι, η ώρα είχε φτάσει τέσσερις και τον ρώτησα τι έκανε όλη μέρα. Μου είπε πως έγραψε ένα κομμάτι. Ζήτσα να το ακούσω. Το έπαιξε. Η διάρκειά του ήταν μόλις ένα λεπτό και 15 δευτερόλεπτα. Έμοιαζε με κάντρι μπαλάντα. Όμως, πριν φτάσω σπίτι είχε πιει ένα ολόκληρο γαλόνι κόκκινο κρασί. Ήταν ελαφρά... μεθυσμένος. Τέλος πάντων. Άρχισε να μου το τραγουδάει και τα λόγια ηχούσαν περισσότερο σαν ΙN A GADDA DA VIDA παρά σαν ΙΝ ΤΗΕ GARDEN OF EDEN. Ήταν εύηχος τίτλος, τον κατέγραψα όπως ακριβώς ακουγόταν.

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε, του ρίξαμε μια ματιά και αποφασίσαμε να κρατήσουμε τον τίτλο. Αρχίσαμε το προβάρουμε, να το δουλεύουμε, να το αλλάζουμε, να το μεγαλώνουμε. Έπειτα το παίξαμε ζωντανά, και η διάρκειά του έγινε πέντε λεπτά, επτά, οκτώ κοκ. Το αναπτύσσαμε διαρκώς το κομμάτι, ενσωματώσαμε ένα σόλο στα ντραμς, πραγματοποιήσαμε μια τρίμηνη περιοδεία με τους Τζέφερσον Έρπλεϊν και το τελειοποιήσαμε περαιτέρω κάνοντας ζωντανές εκτελέσεις κάθε βράδυ. Η διάρκεια του τραγουδιού τελικά σταθεροποιήθηκε στα 17 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα.

Στο τέλος της περιοδείας πήγαμε στη Νέα υόρκη, στο Χάμστεντ του Λονγκ Άιλαντ και ηχογραφήσαμε το ΙN A GADDA DA VIDA.

Η ηχογράφηση έγινε με την πρώτη εκτέλεση!

Ο λόγος ήταν ένας: ο ηχολήπτης! Ο Νταν Κασέλ που έκανε την ηχοληψία μας είπε να παίξουμε ένα κομμάτι για να στρώσει τα μικρόφωνα κι εμείς είπαμε ας παίξουμε το ΙN A GADDA DA VIDA.

Ξεκινήσαμε να παίζουμε το κομμάτι και απλά δεν σταματούσαμε.

Παίζαμε, παίζαμε, παίζαμε και σκεφτόμασταν τι στην ευχή συμβαίνει με τον ηχολήπτη; Θα περιμένουμε έναν αιώνα για να φτιάξει στάθμες στα μικρόφωνα;

Ευτυχώς για μας δεν σταματούσαμε. Όταν τελείωσε το τραγούδι μας είπε: «Φιλαράκια, ελάτε στην αίθουσα της κονσόλας. Εμείς πήγαμε. Πάτησε ένα κουμπί, η κασέτα άρχισε να παίζει και το κομμάτι ήταν έτοιμο!

3. Μπορείτε να μας πείτε με ελάχιστες λέξεις την ιστορία της ζωής σας;

Ο μπαμπάς μου ήταν στο Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Μετακομίζαμε συνέχεια και ζήσαμε σε πάρα πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Πήγα σε πολλά διαφορετικά σχολεία. Ήθελα να γίνω θαλάσσιος βιολόγος, άλλαξα σχέδια και ιδού!

4. Θα σας υποβάλλουμε μια ερώτηση πολλαπλών επιλογών

Χαρντ ροκ 1968 – Χαρντ ροκ 2008. Μέσα στα 40 χρόνια που πέρασαν θεωρείτε ότι αυτή η μουσική

Α. Άλλαξε άρδην

Β. Παρέμεινε μέσες άκρες η ίδια

Γ. Πέθανε, μάς άφησε χρόνους.

Δεν δίνω δεκάρα για τη μουσική του 2008. Η μουσική μετά από τα 60s άλλαξε οριστικά. Η δεκαετία του ’60 ήταν καταπληκτική. Σας λείπει; Ναι αλλά την διατηρούμε ζωντανή παίζοντας...

5. Πώς σας φάνηκαν οι Έλληνες οπαδοί σας;

Είναι σπουδαίοι, υπέροχοι! Όλοι όσοι συνάντησα στην Ελλάδα ήταν τόσο γοητευτικοί, τόσο φιλικοί. Περάσαμε πάρα πολύ καλά.

6. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Είναι πιθανό να ηχογραφήσουμε νέο δίσκο. Ίσως να είναι live ίσως στούντιο. Θα δούμε!

ΥΓ: Πατήστε κλικ στο εικονίδιο του DivShare και ακούστε ή κατεβάστε στον υπολογιστή σας το απόσπασμα της συνέντευξης όπου ο Ron Bushy αφηγείται την αληθινή ιστορία του In A Gadda Da Vida, όπως την έζησε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: