Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2009

Απόφαση - απόδραση


Τα φώτα σβήνουν, η αυλαία κατεβαίνει, οι φωνές σιγούν, οι κινήσεις οι πολλές περιορίζονται και τα χρώματα τα λαμπερά ξεθωριάζουν.
Ο σκοπός επιτεύχθηκε.
Η αναδιανομή της εξουσίας έγινε όπως έγινε.
Η φυλή των εφήμερων ανθρώπων θα βαδίζει από σήμερα ξανά μοναχικά το δρόμο της.
Μέχρι να ξανααπαιτηθεί η συναίνεσή της στη διανομή της εξουσίας την οποία θα δηλώσει με ένα τυπωμένο χαρτάκι που θα ρίξει σ’ ένα διάφανο κουτί.
Μέχρι να το κάνει θα έχουν μεσολαβήσει δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν σε διαφήμιση, προπαγάνδιση, μικροφωνικές εγκαταστάσεις, αρθρογραφία και «ευφάνταστα» σχεδιάσματα «επικοινωνίας».
Όλα μέχρι εκείνη τη μαγική στιγμή που ο εφήμερος ανθρωπάκος νομίζει ότι κρατάει τη μοίρα του κράτους, της κοινωνίας, του σύμπαντος κόσμου στα χέρια του.
Πόσο μεγάλη πλάνη κατόρθωσαν να φυτέψουν στο μυαλουδάκι του οι ταχυδακτυλουργοί του πολιτικαντισμού και οι παρασκηνιακοί χορηγοί τους!
Ο εφήμερος άνθρωπος έχει το ίδιο πολιτικό αυτεξούσιο με το νερό που κυλάει πάνω σε μια κοίτη που χάραξε η φύση ή ένας πολιτικός μηχανικός.
Ποιες πιθανότητες έκπληξης ή αιφνιδιασμού έχει ένα όχημα που συμμετέχει σε ράλι;
Η πίστα το εξουσιάζει.
Η διαδρομή του είναι ορισμένη. Το μοναδικό ζήτημα που βρίσκεται εν εκκρεμότητι είναι ποιο θα τερματίσει πρώτο, δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ.
Δεν υπάρχει άλλη οδός να ακολουθήσει.
Ύστατη λύση αιφνιδιασμού είναι να εκτροχιαστεί, να συγκρουστεί, να υπερπηδήσει τις προστατευτικές μπάρες και να βγει σ’ ένα άλλο τερέν.
Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που θα βγει «εκτός» είναι τα όρια της ελευθερίας του.
Έτσι βέβαια επιλέγει διαδρομή ύψιστης επισφάλειας και κινδύνου.
Θεωρητικά θα τεθεί εκτός αγώνα, οι κριτές θα κηρύξουν «άκυρη» τη συμμετοχή του και ο παραβάτης πιθανότατα θα δοκιμάσει στο ίδιο το κορμί του τις συνέπειες της αποκοτιάς του και της δίψας του για ελευθερία και διαφορετικότητα.
Ταυτόχρονα θα δείξει σε όλους ότι υπάρχει κι άλλος ένας δρόμος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάντο πιο λιανά Παναγιώτη...