Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

Κράτος: Το δεύτερο συνθετικό της τρομοκρατίας


Η τοποθέτηση βόμβας έξω από τη Βουλή είχε έντονο «επικοινωνιακό» χαρακτήρα.

Η προγραμματισμένη έκρηξή της έγινε στις 8.00 το απόγευμα.

Δεν ήταν σύμπτωση ότι ακριβώς εκείνη την ώρα ξεκινούσαν, όπως πάντα, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος στην τηλεθέαση.

Από τις ανακοινώσεις των κομμάτων που καταδίκασαν, ως όφειλαν, την ενέργεια, η πιο ενδιαφέρουσα ήταν εκείνη του Συνασπισμού.

Σε ένα σημείο αναφέρει: «Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά».

Απόλυτα σωστή η τοποθέτηση του κόμματος.

Είναι αποπροσανατολιστικό να εκρήγνυται βόμβα στην καρδιά της Αθήνας την ίδια στιγμή που τα οικονομικά μέτρα που αποφασίζονται ανατινάζουν το εισόδημα των μεσαίων και των κατώτερων (οικονομικά) στρωμάτων της κοινωνίας μας.

Η συζήτηση, από το απόλυτα συγκεκριμένο πεδίο της οικονομίας μετατοπίζεται στα γκρίζα σκηνικά της «ένοπλης πάλης», της «ασφάλειας» και της τρομοκρατίας.

Από εκεί που ασχολούμαστε με την ιστορία που εξελίσσεται, μεταφερόμαστε βίαια στη μυθοπλασία.

Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ρεπορτάζ και των πληροφοριών που μεταδίδονται για την τρομοκρατία έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα όσο τα μυθιστορήματα και οι κινηματογραφικές ταινίες δράσης.

Οι πηγές είναι λίγες, η αλήθεια «παρέχεται» με το σταγονόμετρο και οι επικεφαλής των τρομοκρατικών οργανώσεων ουδέποτε δίνουν συνεντεύξεις τύπου για να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους.

Επιπλέον, η παγκόσμια εμπειρία έχει αποδείξει ότι σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε ούτε μία οργάνωση «ένοπλης βίας» στον πλανήτη στην οποία δεν είχε «διεισδύσει» από λίγο έως πάρα πολύ κάποιο κράτος –ή και περισσότερα.

Ηχηρά παραδείγματα: Η δολοφονία του Άλντο Μόρο στην Ιταλία, η εκπαίδευση των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, η Χαμάς και η πολιτική της έντασης που ακολούθησε στην Παλαιστίνη.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα συναρπαστικά μυθιστορήματα για να ασχοληθούμε με την αληθινή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: