Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2012

Η γάτα και οι τράπεζες (άρθρο του Φαήλου που θυμίζει ολίγον Τσίπρα)


Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Δεν είχα ποτέ κοινωνικά νταραβέρια με τραπεζίτες. Τα ονόματα τους τα ξέρω μόνο από τον Τύπο. Μπίζνες δεν κάνω, κοσμικός δεν είμαι, Μύκονο, Αράχωβα, δεν πάω, μέλος στην Αθηναϊκή Λέσχη δεν είμαι, άρα που να συναντηθούν οι δρόμοι μας; Μόνο σε δικαστικές υποθέσεις έχω δει κάποιους.
Κατανοώ, με τα στοιχειώδη οικονομικά που γνωρίζω, πως σε μια σύγχρονη δυτική οικονομία πρέπει το τραπεζικό σύστημα να είναι υγιές, για να παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, να κάνουν τις εισαγωγές τους, να χρηματοδοτούν τον εξοπλισμό, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση τους. Είναι το σύστημα μέσω του οποίου κυκλοφορεί το «αίμα» στον οργανισμό της οικονομίας, το χρήμα.
Αυτό που σίγουρα ξέρω όμως είναι, πως χρόνια τώρα παίρνουν τα χρήματα του κόσμου με ψίχουλα για επιτόκιο και τον δανείζουν με δεκαπλάσιο. Αυτό που ξέρω είναι πως είχαν υπερκέρδη. Δεν πεινάσανε οι τραπεζίτες μας.
Ξέρω επίσης πως είχαν μεγάλες απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Ξέρω όμως πως τα προηγούμενα χρόνια δάνεισαν δεκάδες δισεκατομμύρια, με «εξωτραπεζικά» κριτήρια, σε ημέτερους και νταβαντζήδες. Θαλασσοδάνεια ολκής, στα πλαίσια της διαπλοκής. Περιμένω λοιπόν, ως πολίτης, με αδημονία να μάθω τα πορίσματα της Blackrock.
Τα δισεκατομμύρια για την ανακεφαλοποίηση των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών, που είναι εμπορικές επιχειρήσεις και όχι μη κερδοσκοπικά σωματεία Φίλων του Τάλαρου, τα δανείζεται το ελληνικό κράτος. Τουτέστιν θα τα πληρώσουν οι πολίτες με όσα ακουμπάνε με ιδρώτα και αίμα μέσω της φορολογίας.
Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους; Δεν ξέρω, μπορεί να λέω ανοησίες αδαούς, πάσα απάντηση δεκτή. Απλά σκέφτομαι φωναχτά, ξύνοντας με απορία το αρβανίτικο κεφάλι μου.
Οι τράπεζες όμως...
H συνέχεια στο antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: