Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10, 2014

Παλιό μονοπάτι - ίδιο αδιέξοδο

Μερικές κακές συνήθειες δύσκολα εγκαταλείπονται. Ακόμα κι όταν όλα δείχνουν ότι η «κακή έξις» μπορεί να καταστρέψει τον φέροντα ή τον θεσμό τον οποίο εκπροσωπεί.
Μία από τις χειρότερες και χαμηλού επιπέδου πρακτικές των βουλευτών και εν γένει των πολιτικών δυνάμεων, που καταλαμβάνουν έδρες στο Κοινοβούλιο, είναι η κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.
Σε κάθε προεκλογική περίοδο οι ηγέτες και τα σημαίνοντα στελέχη των κομμάτων υπόσχονται ότι αυτός ο ομφάλιος λώρος με τον παλαιοκομματισμό θα κοπεί. Οι υποσχέσεις όλων μετασχηματίζονται σε...
ατμό αμέσως μόλις αρχίσουν οι κοινοβουλευτικές περίοδοι. Ακόμα και τώρα, η παράδοση του πολιτικαντισμού καλά κρατεί. Έγραφε σχετικά η «κυριακάτικη δημοκρατία»:
«Στη Βουλή, ένας από τους άγραφους κανόνες αναφέρει ότι, όταν παρατηρείται μπαράζ τροπολογιών, κατά κανόνα άσχετων -και δη βουλευτικών-, κάτι περίεργο συμβαίνει. Το φαινόμενο, το οποίο από πολλούς χαρακτηρίζεται ως επίδειξη παλαιοκομματισμού, αφού συνήθως πρόκειται για ‘φωτογραφικές’ τακτοποιήσεις -κατά τους κακοπροαίρετους ‘ρουσφετάκια’-, παρατηρήθηκε για ακόμη μια φορά την εβδομάδα που μας πέρασε, με καταιγισμό 32 σχετικών ή άσχετων τροπολογιών για όλα τα γούστα σε δύο νομοσχέδια και δεν θύμισε τίποτα άλλο από την τελευταία εβδομάδα πριν από τη διάλυση της Βουλής στις εκλογές του 2012, όταν οι βουλευτές έτρεχαν πανικόβλητοι να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες καταθέτοντας συνολικά 70 τροπολογίες. Ο συνειρμός ήταν αρκετός ώστε να προκαλέσει σε πολλούς καχυποψία μήπως οι βουλευτές μυρίστηκαν και τώρα εκλογές, ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει».
Το αν οδεύουμε σε εθνικές εκλογές ή όχι, λίγο ενδιαφέρει τους υπερφορολογημένους και σκληρά δοκιμαζόμενους Έλληνες.
Εκείνο που νοιάζει όλους μας είναι ο πολιτικός κόσμος της χώρας να στέκεται στο ύψος του και να μην ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η «λογική» των περασμένων δεκαετιών μας χρεωκόπησε και αφαίρεσε σεβαστό κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας.
Αν επιμένουν μερικοί να ακολουθούν το παλιό μονοπάτι, με έκπληξη θα διαπιστώσουν ότι οδηγεί στο ίδιο αδιέξοδο...

Από την εφημερίδα «δημοκρατία»

1 σχόλιο:

Elena Thalassinou είπε...

Τι απαίτηση ! Σαν να ζητάς καλλιγραφία και ορθογραφία από τον αναλφάβητο....