Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2015

Ο απόστρατος Χλαπάτσας


Στη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά», που σατίριζε την καθημερινότητα «βυσματιών» σμηνιτών ο πιο αξιοπρόσεκτος ρόλος ήταν αυτός του ρουφιάνου.

Ο καταδότης των συμπαθέστατων σμηνιτών, εκείνος που «έδινε» στεγνά και άνευ τύψεων τους πάντες για τα πάντα στον σμήναρχο Κάκαλο (Γιάννης Μπέζος) είχε το παρατσούκλι Χλαπάτσας. Το όνομα του χαρακτήρα ήταν Τρύφων Σπιουνέας και τον ενσάρκωνε με απεχθή χάρη και ανυπέρβλητη ακρίβεια ο ηθοποιός Δημήτρης Φραγκιόγλου. Όταν οι υπόλοιποι σμηνίτες λούφαραν, κοιμόντουσαν εν ώρα υπηρεσίας, φλέρταραν, θορυβούσαν, ασχημονούσαν, ασκούσαν πλημμελώς τα ανύπαρκτα καθήκοντά τους, ο Χλαπάτσας ήταν εκεί για να...
τα πει αργότερα χαρτί και καλαμάρι (και με τον δέοντα τόκο της υπερβολής) στον κύριο σμήναρχο. Στο σίριαλ, ο καταδότης Χλαπάτσας δεν ήταν εντελώς τομάρι αλλά κάπως ιδεολόγος. Παρόλο που είχε ρουφιανέψει ακόμα και τους έλικες των Πεζετέλ (ψεκαστικά αεροπλάνων) στον Κάκαλο δεν ζητούσε αμοιβή. Το έκανε μόνο για να βυθιστεί στη μαύρη ηδονή της προδοσίας και την απόλαυση της περιφρόνησης των άλλων. Ο σεναριογράφος Δημήτρης Βενιζέλος χάρισε στον πρόθυμο Ιούδα του σίριαλ τα πιο ευφάνταστα υποτιμητικά επίθετα και τους πιο ξεκαρδιστικούς περιφρονητικούς χαρακτηρισμούς της ελληνικής τηλεόρασης. Ίσως γι' αυτό να ευθύνεται και ο Δημήτρης Φραγκιόγλου που υποδυόταν τον Χλαπάτσα, αφού ήταν συν-σεναριογράφος της σειράς.

Ο τοίχος

«Βρωμερό σκουλήκι. Βρωμερή σαρανταποδαρούσα. Τραυματισμένη βερβερίτσα. Σιχαμερό ερπετό. Κροταλία με στολή. Κατσαρίδα με μαγιό. Γλοιώδες υβρίδιο. Πονηρή ταραντούλα. Πιθηκοχαφιέ. Παλιοδοσίλογε. Πονηρή σαλούφα». Αυτά ήταν μερικά από τα γενναιόδωρα λεκτικά φιλέματα του σμηνάρχου Κακάλου στο καρφί του, τον Χλαπάτσα.
Τα παραπάνω, μόνο ένας Θεός κι ένας λαός ξέρουν γιατί σχετίζονται με μια είδηση που είχε χθες η «δημοκρατία»: «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (με ψήφο του Σαμαρά) κατά της Ελλάδας». Το άρθρο της εφημερίδας αναφερόταν στην ανακοίνωση που έβγαλε η ηγεσία της κομματικής ευρωομάδας στην οποία συμμετείχε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός, μαζί με ξένους πολλούς, ενέκρινε κείμενο κατά της χώρας μας, το οποίο πιθανότατα να μην το υπέγραφε ούτε ο ίδιος ο Τρύφων Σπιουνέας, ο θρυλικός Χλαπάτσας.
Ο πρώην πρωθυπουργός συμπεριφέρεται λες και η χώρα αρχίζει και τελειώνει με εκείνον! Λες και δεν μπορεί να συνεχίσει η χώρα μας δίχως την ηγεσία του. Δεν πειράζει, κάποια στιγμή θα μάθει τα δέοντα. Όπως είχε πει σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 στις 19/10/2009 «πέρασα τουλάχιστον 8 χρόνια κοιτάζοντας τους τοίχους του σπιτιού μου». Ζωή να έχει να τους ξανακοιτάξει.

Ακολουθεί το video της ταβανοσκόπησης του Αντωνάκη. Απολαύστε τον στο 2.50 να το ξεφουρνίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: