Σάββατο, Ιανουαρίου 09, 2016

Στην ουράνια Ελλάδα

Η τελευταία συνέντευξη, που μου παραχώρησε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο Γεννηματά θα δημοσιευτεί αύριο στην «κυριακάτικη δημοκρατία»
Ο Ιπποκράτης Δάκογλου, έχοντας συμπληρώσει 100 έτη ενάρετου και φιλοσοφημένου βίου καλού καγαθού Ελληνος, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους θνητούς


Οι αναγνώστες της «δημοκρατίας» γνώρισαν τον γνωστότερο-άγνωστο επιστήμονα του σύγχρονου Ελληνισμού, τον άνθρωπο που έσπασε τον μυστικό κώδικα του Πυθαγόρα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας στις αρχές του προηγούμενου έτους. Ο Ιπποκράτης Δάκογλου, χωρίς να είναι συνθέτης ή τραγουδιστής, έχει μοιράσει τα τελευταία έτη 20.000 μουσικά CD με την «αρμονία των ουρανίων σφαιρών» - ένα έργο στο οποίο ακούγεται ο ήχος των μαθηματικών μηνυμάτων του Πυθαγόρα. Το δημιούργησε με τη βοήθεια του ιδρύματος του συνθέτη Ιάννη Ξενάκη. Ηταν πεπεισμένος (αλλά και πάμπολλοι ακροατές του CD) ότι η μουσική του Πυθαγόρα βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν
ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και άλλα, σημαντικότερα αυτού. Ο Ιπποκράτης Δάκογλου, ένα γνήσιο, χαρισματικό, σπάνιο τέκνο της Βασιλεύουσας, πέθανε χθες στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» έπειτα από σύντομη περίοδο προβλημάτων υγείας. Διαυγής μέχρι τέλους, γαλήνιος και χαριτωμένος. Γελαστός και λιτός. Κρυπτικός και αποκαλυπτικός. Ενα ελληνικό, μέγα αίνιγμα που αποκρυπτογραφείτο σε όλους όσοι έχουν μάτια για να δουν και αυτιά να ακούσουν.

Πυθαγόρας

Ο υπογράφων τη στήλη είχε την τύχη να επισκεφθεί αρκετές φορές τον Ιπποκράτη Δάκογλου στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» πριν από τη μοιραία, αδιάσταλτη κι απέραντη συνάμα ανεπίστροφη στιγμή της τελευτής. Οι τελευταίες συζητήσεις μαζί του έλαβαν τον χαρακτήρα συνέντευξης που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα μας. Οι απόψεις του και οι αποκαλύψεις του για την πατρίδα, τη νέα γενιά, την ελληνικότητα, τις επιστήμες μπορούν να μεταφραστούν σε πνευματικό, ατόφιο χρυσάφι για όλους μας.

Ως πρώτος αποχαιρετισμός παρατίθενται μερικές φράσεις από την ήδη συνέντευξη που είχε δώσει ο Ιπποκράτης Δάκογλου στη «δημοκρατία»: «Με τον Πυθαγόρα μπορεί κάποιος να ωφεληθεί πολύ στη ζωή του. Να την αλλάξει προς το καλύτερο. Να ζήσει αληθινά επειδή θα μάθει αλήθειες. Η αλήθεια, όπως και τα μαθηματικά, μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας. [...] Οι Ελληνες είναι θεϊκή σπορά. Ακατάβλητο έθνος. Η πατρίδα μας δεν θα πεθάνει ποτέ. Είναι ήδη ανίκητη, αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη και κάπως σύνθετη κουβέντα...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: